Monday, November 3, 2014


KIRKUS ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 
  
Σε αυτό το λεπτό τόμο με το μικτού είδους ποιητικό έργο, ο Hillstrom διερευνά τις μεγαλύτερες δυνατότητες της ανθρωπότητας με ενθουσιασμό και σφρίγος. 

Μέσα από μια πόλη ερειπωμένη από τον πόλεμο, μια γιαγιά οδηγεί μια ομάδα ορφανών. Αναζητώντας καταφύγιο για τη νύχτα, ξεκόβουν από το ποτάμι των προσφύγων που φεύγουν για να σωθούν. Έτσι αρχίζει μια ιστορία μέσα σε ιστορία, με θεατρικές σκηνές ανάμεσα σε στίχους, που διηγούνται την ρημαγμένη πλέον ζωή όσων επέζησαν από τις μάχες. Καθώς πέφτει η νύχτα, η γιαγιά αρχίζει να λέει στα παιδιά την ιστορία ενός εξόριστου σιδερά, μιας γυναίκας και ενός ποιητή-τρία συμβολικά πρόσωπα που αντιπροσωπεύουν την ελπίδα να σπάσει η αλυσίδα των πολεμικών συρράξεων που πληγώνει τον πολιτισμό.  

Αναφερόμενος σε βιβλικές και σύγχρονες συγκρούσεις, ο Hillstrom δημιουργεί ένα κενό στον χρόνο, και με αυτόν τον μηχανισμό, η παραβολή γίνεται το όχημα μετάδοσης της σοφίας από γενιά σε γενιά μέσω του ποιητή. Πράγματι, κυρίαρχο θέμα του βιβλίου είναι η ανάπτυξη και η ωρίμανση του ποιητή, χωρίς όμως να επισκιάζονται τα άλλα πρόσωπα.  

Το έργο του Hillstrom είναι φιλόδοξο, επιτυγχάνεται δίχως επιδεικτικό βερμπαλισμό αλλά με προσεκτική πύκνωση αφηρημένων εννοιών. Με απόηχους αλληλεγγύης και κοινωνικής ευθύνης, ο συγγραφέας χρησιμοποιεί τον σιδερά, την γυναίκα και τον ποιητή ως δυνάμεις που, με ανιδιοτέλεια και θυσία, αγωνίζονται για την επίτευξη αρμονίας στο νέο πολιτισμό που χτίστηκε από τα ερείπια του παρελθόντος. 

Στη σωκρατική / πλατωνική παράδοση, ο ποιητής-φιλόσοφος είναι ο μάντης, ο οραματιστής μάρτυρας που διώκεται και θανατώνεται επειδή διαδίδει την γνώση. Επικαλούμενος ιδέες που κυμαίνονται από την αρχαία Βαβυλώνα έως τον εργάτη-ακτιβιστή Joe Hill, και ζωντανεύοντας εικόνες της Εδέμ με την αρχετυπική γήινη γυναίκα και τον παντογνώστη ποιητή, οι σελίδες καίνε  με τα υπέροχα αλληγορικά θέματα και εγείρουν το μεγάλο ερώτημα εάν η ανθρωπότητα μαθαίνει από την ιστορία. 

Κατά την άποψη του Hillstrom, η καταστροφή του πολέμου γίνεται μια ελπιδοφόρα ευκαιρία για αναδημιουργία και η διαφώτιση του πολιτισμού είναι ο τελικός στόχος του ποιητή-φιλόσοφου. Όμως, στο τέλος, τα παιδιά είναι εκείνα που θα καθορίσουν τις εξελίξεις του μέλλοντος.  


Επιδέξια γλώσσα υφασμένη με διορατικές ιδέες, στίχος ελκυστικός και ζωντανός. 

No comments:

Post a Comment